[ad_1]
Suspiciunile de corupţie asupra Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) primesc întăriri din ultimele evenimente apărute în jurul ofertei investitorului Ben Madadi pentru 7% din SIF Oltenia, evenimente nenaturale care sugerează că ASF a scurs informaţii confidenţiale din ofertă către gruparea Lakis-Drăgoi.
Conform raportului transmis în data de 2 martie Bursei de Valori Bucureşti de către SIF Oltenia, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat în ziua respectivă o oferta publică de cumpărare depusă de investitorul persoană fizică Behboud Madadi, ofertă ce vizează achiziţia a 35 de milioane de acţiuni SIF5, preţul de cumpărare fiind de 2 lei/titlu.
Informaţia pare însă să se fi scurs din ASF la doar câteva ore de la depunere.
Oferta lui Madadi a fost depusă la ASF în data de 21 februarie, în jurul orei 13:00 (Madadi însuşi ne-a confirmat ziua şi ora aproximativă la care a fost depusă).
La aproximativ două ore după depunerea la ASF, acţiunile SIF5 au început, însă, să crească şi volumul tranzacţionat să fie mai mare, în timp ce celelalte SIF-uri şi piaţa în general scădeau din cauza tensiunilor legate de Ucraina.
A doua zi, creşterea SIF5 a continuat – la fel, pe volume în creştere – în timp ce restul pieţei, inclusiv SIF-urile, nu prea creşteau.
În a treia zi, 23 februarie, SIF5 a continuat să crească, ba chiar şi-a accelerat creşterea, în timp ce restul pieţei scădea sau era în stagnare, tot din cauza tensiunilor legate de Ucraina.
Astfel, în a treia zi de la depunerea ofertei de cumpărare, SIF5 a crescut cu peste 7%.
În cele trei zile, de la doar câteva ore de la depunerea ofertei la ASF, acţiunile SIF5 au crescut de la 1,68 lei la 1,908 lei într-o piaţă care nu a crescut.
Asta înseamnă o creştere de peste 13,5% fără ca acţiunea să fie impulsionată de vreo ştire oficială.
Totodată, Madadi ne-a confirmat că el nu a operat tranzacţii cu SIF Oltenia în şedinţele bursiere din 21-23 februarie, când preţul acţiunilor SIF5 a urcat pe volume semnificativ mai mari şi mai constante decât în 2021, presiunea fiind în mod evident la cumpărare.
Analiza volumelor şi tranzacţiilor pe SIF5 arată de altfel că un participant la piaţă a împins preţul SIF5 până 1,74 lei/titlu în debutul şedinţei din 2 martie, vânzând mult sub bid, cu puţin timp înainte să vină solicitarea ASF privind suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor SIF 5, efectuată de operatorul pieţei ca urmare a aprobării ofertei.
Aşa cum se vede în imagini, Evergent Investments (EVER, fostul SIF2), ca şi restul pieţei, n-a avut nicio creştere în cele trei zile. Deci creşterea cotaţiei SIF5 avea un motiv concret, independent de condiţiile pieţei.
Totodată, întărind suspiciunile că ASF a oferit informaţii privilegiate cooperativei Lakis-Drăgoi, în seara zilei de 23 februarie, la ora 20:05, după cele trei zile de creştere puternică a acţiunii SIF5 de la depunerea ofertei lui Madadi la ASF, conducerea SIF Oltenia publică un convocator pentru o adunare generală a acţionarilor în care să se voteze răscumpărarea a 5% din capitalul social al SIF5 cu un preţ de răscumpărare cuprins între 0,10 lei şi 4 lei.
Actori din piaţă au opinat că, cel mai probabil, oameni cu funcţii importante din ASF, cel mai probabil Oana Ştefănoiu şi/sau Gabriel Grădinescu, având acces la documentaţia ofertei, au dat informaţia mai departe unor jucători din piaţă care au intrat la cumpărare şi au achiziţionat tot ce au putut (subliniem faptul că sunt opinii bazate pe logică, deci, speculaţii).
Şi mai evident pare a fi faptul că informaţia legată de oferta lui Madadi ar fi ajuns într-un fel sau altul la conducerea SIF Oltenia, care pentru a-l contracara pe Madadi şi pentru a descuraja acţionarii să vândă în ofertă s-a pus urgent pe treabă şi a convocat o adunare pentru răscumpărarea de acţiuni proprii.
Ce este clar, inclusiv din punct de vedere legal, este că informaţia privind oferta publică a lui Madadi nu trebuia să ajungă în piaţă, ci să fie ţinută confidenţială, cu stricteţe, până la aprobarea sau respingerea documentaţiei, iar abia apoi comunicată pieţei.
Convocarea adunării pentru răscumpărarea de acţiuni SIF5 cu doar o lună înainte de AGA de bilanţ, unde se putea propune un asemenea punct pe ordinea de zi, scoate în evidenţă graba apărută în rândul membrilor Cooperativei după această scurgere a informaţiei de la ASF. Dacă aceste suspiciuni ar fi confirmate de verificări ale organelor abilitate, întreaga conducere a ASF poate fi cercetată pentru complicitate la manipularea pieţei de capital.
Angajarea la SIF Oltenia a lui Ciprian Copariu, fostul director al direcţiei emitenţi, tranzacţii şi abuz de piaţă din ASF arată modalitatea prin care Cooperativa îi răsplăteşte pe cei care i-au adus servicii lucrând în cadrul ASF, atunci când ei nu mai lucrează acolo.
[ad_2]
Source link