[ad_1]

Ţările G7 au cerut astăzi Rusiei să pună capăt atacurilor sale ”în imediata apropiere a centralelor nucleare ucrainene”, după bombardamentele ruseşti din noaptea de joi spre vineri asupra centralei Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează AFP, conform Agerpres.

”Orice atac armat şi orice ameninţare la adresa instalaţiilor nucleare utilizate în scopuri paşnice constituie o încălcare a principiilor Cartei Naţiunilor Unite, ale dreptului internaţional (…)”, potrivit unei declaraţii comune a acestor ţări, care afirmă că susţin iniţiativa directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, ”în favoarea unui acord între Ucraina şi Rusia care să garanteze securitatea instalaţiilor nucleare din Ucraina”.

Conform Kievului, centrala a fost lovită în cursul nopţii de obuze trase de trupele ruse, care în cele din urmă au preluat controlul asupra ei. Conform Moscovei, trupele sale controlau zona încă din 28 februarie şi sabotori ucraineni au lansat în noaptea de joi spre vineri un atac într-o acţiune de provocare.

Un incendiu s-a declanşat în clădiri anexe ale centralei. Organismul ucrainean însărcinat cu securitatea nucleară a anunţat că incendiul, care a afectat un laborator şi o clădire pentru formare profesională, a fost stins şi nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.