[ad_1]

OTP Bank România a înregistrat un profit după impozitare de 58 milioane lei, pe parcursul lui 2021, peste dublul rezultatului raportat în anul precedent, se arată într-un comunicat de presă.

Profitul operaţional din 2021 a atins 123 milioane lei, într-o tendinţă descrescătoare faţă de anul precedent, în special din cauza creşterii cheltuielilor operaţionale cu 18%. Cea mai mare parte a acestor costuri provine din strategia de dezvoltare a băncii, lansată în 2019, susţinută de majorarea cheltuielilor cu personalul în urma creşterii cu 8%, faţă de anul trecut, a numărului mediu de angajaţi, precum şi din creşterile salariale.

“Rezultatele din 2021 sunt o imagine clară a nivelului nostru de dezvoltare. Urmăm călătoria începută în 2019, care pas cu pas ne aduce mai aproape de obiectivul nostru de poziţionare pe piaţă. Pe măsură ce cuantificăm operaţiunile, observăm creşterea cotei de piaţă şi rezultatele pozitive înregistrate la finalul anului, când atât activităţile de creditare cât şi cele de economisire au crescut accelerat, cu două cifre. Prin urmare, abordarea noastră de a răspunde nevoilor clienţilor şi de a le oferi instrumente bancare utile şi bine concepute îşi dovedeşte eficienţa şi ne ajută să construim o relaţie şi mai strânsă cu aceştia. Pe măsură ce punem în aplicare principalele noastre programe de investiţii şi de dezvoltare, cifrele indică în mod clar o creştere constantă a costurilor de operare şi, cel mai important, acest lucru se întâmplă pe măsură ce ne mărim constant echipa. Aceste investiţii reprezintă fundaţia unor noi creşteri, pe viitor. Astfel, vom urma aceeaşi strategie anul acesta şi vom finanţa economia şi afacerile locale, atenuând, cât mai mult posibil, costurile de finanţare în creştere pentru clienţii noştri, şi continuând dezvoltarea digitală şi extinderea reţelei, la nivel naţional”, a declarat Gyula Fater, CEO al OTP Bank România.

Potrivit sursei citate, venitul net din dobânzi a crescut cu 10%, ajungând la un total de 498 milioane lei. Dinamica a fost susţinută de creşterea semnificativă, de 21%, a volumelor de credite performante, în timp ce performanţa a fost atenuată de o uşoară reducere a marjelor nete de dobândă.

În 2021, costul total al riscului a fost de -46 milioane lei. Scăderea de 68% survenită faţă de anul anterior a rezultat din costul mai mic al riscului de credit faţă de perioada de bază şi din eliberarea altor provizioane. În trimestrul al patrulea, provizioanele create pentru volumul mai mare al creditelor din stadiul 2 şi stadiul 3 au dus la costuri de risc de credit de -10 milioane lei. Pe cealaltă linie de costuri de risc, au fost eliberate provizioane de 25 milioane de lei, majoritatea fiind provenite din litigii.

Volumul creditelor performante a crescut cu 21% în 2021, faţă de anul anterior, şi cu 4% faţă de trimestrul precedent din 2021, fiind susţinute de creşteri în toate domeniile de activitate. În primul rând, creditele ipotecare au crescut cu 25% faţă de anul precedent şi cu 7% faţă de trimestrul al patrulea, în timp ce în trimestrul al treilea au fost introduse noi definiţii pentru clasificarea creditelor acordate către IMM-uri şi zona corporate. În consecinţă, anumite expuneri au fost reclasificate între cele două categorii.

Volumul depozitelor a crescut cu 17%, comparativ cu 2020. În ciuda acestei creşteri de succes a depozitelor, raportul credite – depozite s-a majorat cu 4 puncte procentuale faţă de anul anterior, ajungând la 118%.

Conform standardelor de raportare locale, activele băncii au atins nivelul de 18,5 miliarde lei, în creştere cu 24% faţă de nivelul consemnat în 2020.

Rata de adecvare a capitalului băncii rămâne la un nivel confortabil de 22,54% (+222 bps de la an), ca urmare a majorării capitalului de 200 milioane lei primită de la Grup, în decembrie 2021.

Conform comunicatului, în 2021, OTP Group a înregistrat un profit net consolidat ajustat de 456 miliarde forinţi (6,266 miliarde de lei), iar profitul contabil a fost de 497 miliarde forinţi (6,821 miliarde de lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (213 miliarde forinţi/ 2,928 miliarde lei), DSK Bank din Bulgaria (77 miliarde forinţi/ 1,054 miliarde de lei), Croaţia (33 miliarde forinţi/ 459 milioane lei), Ucraina (39 miliarde forinţi/ 536 milioane lei), Rusia (38 miliarde forinţi/ 516 milioane lei), Serbia (32 miliarde forinţi/ 441 milioane lei), OTP Slovenia (17 miliarde forinţi / 231 milioane lei), Muntenegru (4 miliarde forinţi/ 57 milioane lei), Moldova (6 miliarde forinţi/ 80 milioane lei) şi subsidiara din Albania (6 miliarde forinţi/ 76 milioane lei).

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.