[ad_1]

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti constituie un dosar penal pentru neluarea măsurilor legale se securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale se securitate şi sănătate în muncă şi ucidere din culpă în cazul dublului accident aviatic, conform unui comunicat publicat astăzi pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

“Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 02.03.2022, pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost înregistrat dosarul penal cu nr. 209/P/2022 privind prăbuşirea a două aparate de zbor, respectiv un avion MIG 21 LANCER şi un elicopter IAR 330 PUMA aparţinând Forţelor Aeriene Române, în zona localităţilor Cogealac şi Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, ca urmare a sesizării Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu.

La faţa locului s-au deplasat doi procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti care au demarat activităţile specifice de cercetare a locului faptei, având sprijinul organelor de poliţie din cadrul I.P.J. Constanţa, specialiştilor criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul I.G.P.R., specialiştilor Institutului Naţional pentru Cercetare Aerospaţială, I.S.U. Constanţa precum şi a comisiilor de cercetare din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene.

Activitatea de cercetare la faţa locului se află în curs de desfăşurare şi pe parcursul zilei de astăzi, 04.03.2022.

În cauză s-a dispus efectuarea necropsiilor şi a expertizelor medico-legale genetice ale victimelor.

După finalizarea cercetării la faţa locului urmează să se dispună o expertiză tehnico-judiciară în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor producerii evenimentelor şi să se solicite documentele referitoare la misiunile pe care le executau cele două aparate de zbor. De asemenea, se va proceda la identificarea şi audierea tuturor persoanelor care pot contribui la lămurirea situaţiei de fapt.

Din datele şi informaţiile obţinute până în prezent rezultă că în evenimentele anchetate şi-au pierdut viaţa opt militari din cadrul M.Ap.N. (pilotul avionului MIG 21 LANCER şi întregul echipaj al elicopterului IAR 330 PUMA).

În cauză se efectuează urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea măsurilor legale se securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale se securitate şi sănătate în muncă şi ucidere din culpă, fapte prev. şi ped. de art. 349 alin. 1, art. 350 alin. 1 şi 3 şi art. 192 alin. 2 şi 3 din C.pen.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, menţionează sursa citată.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.