[ad_1]

Urmare a creşterii preţului la gaze şi energie în Europa, începând cu luna mai 2021, ţările europene au iniţiat diferite măsuri pentru a preîntâmpina efecte nocive asupra consumatorilor.

Astfel, Spania a fost prima ţară care a luat măsuri de preîntâmpinare a efectelor creşterii preţurilor la gaze, urmată de alte 6 ţări (Franţa, Italia, Germania, Grecia, Portugalia şi Cipru) care au aplicat măsuri din luna septembrie 2021, alte 4 (Belgia, Bulgaria, Cehia şi Estonia) ţări au aplicat măsuri din luna octombrie 2021, 6 ţări între care şi România au aplicat aceste măsuri din noiembrie 2021. De remarcat că 5 ţări au considerat că nu este necesar să intervină în piaţă sub nici o formă preţurile nefiind o problem pentru consumatori (Ungaria, Luxemburg, Danemarca, Slovacia si Lituania).

Măsuri aplicate în Europa pentru reducerea facturilor la gaze şi energie

Concluzii:

-Cele mai multe ţări din UE (14) au preferat să compenseze creşterile de preţ din toamna lui 2021, prin acordarea unor vouchere consumatorilor, excepţie a făcut România şi Estonia.

-11 ţări au ajuns să diminueze fiscalitatea în domeniul energetic pentru a da posibilitatea consumatorilor să facă faţă acestor scumpiri.

-Plafonarea s-a aplicat în 3 ţări, dar doar în România la un preţ mai mare decât preţul pieţei (de 1,7 ori mai mare decât preţul pieţei).

-România este ţara din UE care a acordat unele dintre cele mai mici ajutoare efective din Europa consumatorilor de gaze (Suedia a fost singura ţară care a avut scheme sub România de compensare),

-România a doua ţară din UE în ceea ce priveşte impactul costurilor cu facturile la energie în bugetul familiei, la dublu faţă de media Europeană în anul 2022.

Măsuri aplicate în Europa pentru reducerea facturilor la gaze şi energie

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.