[ad_1]
În urmă cu mai bine de două decenii, pe 17 august 1998, Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei şi şi-a devalorizat rubla, declanşând o criză politică care a culminat cu înlocuirea lui Boris Elţin cu Vladimir Putin şi care, de asemenea, a dus la implozia spectaculoasă a unui fond speculativ numit Long Term Capital Management care, după ce a primit un plan de salvare pe Wall Street condus de Fed, a intrat într-o eră în care se considera prea mare pentru a da greş.
Aducem acest lucru în discuţie pentru că în doar câteva ore, Rusia va fi într-un alt impas tehnic.
Pe fondul valului de controale de capital impuse astăzi de Moscova, banca centrală rusă a interzis plăţile de cupoane de obligaţiuni în ruble cunoscute sub numele de OFZ, către proprietarii străini, în ceea ce a spus că este un pas temporar pentru a susţine pieţele în urma sancţiunilor internaţionale. În realitate, acest lucru este o incapacitate de plată a viitoarelor dobânzilor şi a plăţilor la termen.
Banca Rusiei a emis ordine către depozitari şi registre, ca parte a unei serii de măsuri anunţate săptămâna aceasta, care includea îngheţarea vânzărilor locale de securitate de către străini. Aceasta ar putea lăsa investitorii străini care deţineau aproape 3 trilioane de ruble (29 de miliarde de dolari) în datorie la începutul lunii februarie şi, astfel, vor fi în imposibilitatea de a colecta venituri din participaţiile lor, care sunt deja blocate de la vânzare prin restricţiile internaţionale.
“Emitenţii au dreptul de a lua decizii cu privire la plata dividendelor şi la efectuarea altor plăţi asupra valorilor mobiliare şi să le transfere în sistemul contabil”, a spus banca centrală într-un răspuns prin e-mail la întrebările jurnaliştilor. “Cu toate acestea, plăţile în sine nu vor fi efectuate de către depozitari şi registratori către clienţii străini. Acest lucru este valabil şi pentru OFZ.” a mai spus banca.
Decizia băncii centrale a fost luată pentru “a evita vânzările în masă de valori mobiliare ruseşti, retragerea fondurilor de pe piaţa financiară rusă şi de a sprijini stabilitatea financiară”.
Cu aproape jumătate din rezervele sale valutare blocate în străinătate prin sancţiuni menite să pedepsească Kremlinul pentru invadarea Ucrainei, Banca Rusiei a anunţat luni că va înăspri controlul capitalului cu interzicerea transferului de valută în străinătate. În timp ce iniţial a clarificat că pasul nu a avut ca scop oprirea achitării datoriei, unii investitori şi economişti au spus că formularea decretului ar putea echivala cu o incapacitate de plată.
[ad_2]
Source link