[ad_1]

Sperăm să nu fim într-o situaţie similară cu cea din 1970, dar într-un microcosmos trăim oarecum ceva similar dată fiind creşterea preţurilor la produsele energetice, a declarat Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management.

“2022 nu o să semene neapărat cu un singur an cu care să putem face comparaţie 1:1. Există diverse perioade din care putem trage similitudini. De exemplu din anii 1970 cu şocul preţului petrolului de atunci care a avut aceeaşi natură de şoc al ofertei care a dus la creşterea inflaţiei. Sperăm că nu suntem într-o situaţie similară, dar aşa într-un microcosmos, la o scală mai mică, trăim ceva oarecum similar date fiind creşterea preţurilor la petrol şi gaze naturale”, arătat directorul Erste Asset Management.

Potrivit acestuia, pieţele sunt ceva mai agitate şi din cauza viitoarelor creşteri de dobândă aşteptate în SUA şi în Europa.

“De asemenea avem similitudini pe care le-am putea trage şi din perspectiva anului 2018, finalul acestuia, când ciclul de creştere a ratelor de dobândă a creat volatilitate în piaţă. Deja vedem anticipaţii similare cu privire la creşterile de dobânzi de către băncile centrale, atât în SUA cât şi în Europa, care au generat emoţii şi volatilităţi în piaţă. Cu siguranţă putem vedea şi alte elemente similare în domeniul companiilor de tehnologie, acea exuberanţă care a existat la începutul anilor 2000 şi sfârşitul anilor 1990, cu niveluri de evaluare foarte ridicate în acest sector care se regăsesc şi în piaţa din momentul de faţă care au generat volatilităţi mai mari în acest sector”, a spus Horia Braun Erdei.

Oficialul Erste Asset Management a mai afirmat că şocul de ofertă din economie s-a prelungit şi s-a dublat de acele blocaje care s-au format în lanţurile de aprovizionare şi producţie şi în special în producţia de materii prime şi energie.

“Şocul de ofertă din economie s-a prelungit şi s-a dublat de acele blocaje care s-au format în lanţurile de aprovizionare şi producţie şi în special în producţia de materii prime şi energie. În jurul nostru vedem şi aceste incertitudini geopolitice care sunt din nou de natura unui şoc de ofertă. Toate acestea, din punct de vedere economic, se traduc într-o presiune pe preţuri în sensul inflaţiei şi o presiune pe creşterea economică în sensul de încetinire a acesteia. Asta este perspectiva care domină în momentul de faţă şi care creează atât de multe probleme în economie şi pieţe”, a precizat oficialul Erste AM.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.