[ad_1]

Frankfurt – Reuters (prin Agerpres) – 2 martie 2022: Băncile europene se pregătesc astăzi pentru o volatilitate mai accentuată, după două zile de pierderi semnificative, în urma creşterii incertitudinilor în rândul investitorilor, după adâncirea crizei ruso-ucrainene şi după ce subsidiara europeană a Sberbank a fost forţată să se închidă.

Indicele principalelor bănci din Europa a scăzut cu 5,6% marţi şi cu 4,5% luni,. iar declinul ar urma să continue şi miercuri.

Printre băncile ale căror acţiuni au fost extrem de afectate săptămâna aceasta se află Raiffeisen Bank International (RBI) din Austria. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Raiffeisen Bank International analizează o posibilă ieşire de pe piaţa din Rusia, o decizie care ar face din RBI prima bancă europeană ce ar pleca din Rusia după invadarea Ucrainei.

O astfel de decizie, în urma căreia una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est ar ieşi atât de pe piaţa din Rusia, cât şi de pe piaţa din Ucraina, nu este iminentă, dar ar putea fi declanşată dacă subsidiarele RBI din cele două ţări vor avea nevoie de noi lichidităţi sau capital, susţin sursele.

Noaptea trecută, subsidiara europeană a Sberbank, cel mai mare creditor din Rusia, a fost închisă printr-o decizie a Băncii Centrale Europene (BCE), care a avertizat că Sberbank se confruntă cu falimentul în urma retragerilor masive din depozite, după ce Rusia a invadat Ucraina, a informat Autoritatea austriacă de Reglementare a Pieţei

În urmă cu câteva zile, Sberbank a anunţat că va părăsi piaţa europeană după ce subsidiarele sale se confruntă cu retrageri masive din depozite şi cu ameninţări la siguranţa angajaţilor şi a sediilor. Decizia nu afectează operaţiunile băncii din Elveţia, a precizat grupul bancar rus.

Sberbank, care operează inclusiv în Austria, Croaţia, Germania şi Ungaria, avea în Europa active de 13 miliarde de euro, la 31 decembrie 2020.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.