[ad_1]

UE- The Guardian(prin Digi24)-01 martie 2022: Uniunea Europeană va trebui să analizeze cu seriozitate cererea Ucrainei de aderare la UE şi să răspundă cererii “legitime” a Kievului, a spus preşedintele Consiliului European, Charles Michel. El a vorbit în Parlamentul European după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost aplaudat în picioare după undiscurs ţinut prin videoconferinţă din ţara sa, invadată de Rusia.

“Va fi dificil, ştim că există opinii diferite în Europa. Consiliul va trebui să analizeze cu seriozitate cererea simbolică, politică şi legitimă care a fost făcută şi să facă alegerea potrivită într-o manieră hotărâtă şi clară”, a spus Michel.

Mai multe ţări, inclusiv ţara noastră, au anunţat că susţin aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Într-o scrisoare deschisă publicată ieri, preşedinţii 8 ţări – Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Slovenia – au cerut statelor membre UEsă acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată la UE şi să deschidă discuţiile de aderare.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că şi Budaesta sprijină această iniţiativă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în această dimineaţă că România sprijină “pe deplin” integrarea Ucrainei, alături de cea a a Republicii Moldova şi a Georgiei, la UE.

Volodimir Zelenski a semnat luni cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene din Belarus. Zelenski a spus că ţara ar trebui să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgenţă.

În discursul său din Parlamentul European de astăzi, Zelenski a spus că “Ucraina plăteşte un preţ foarte mare pentru idealurile europene: mii de oameni ucişi, două revoluţii, un război şi cinci zile de invazie pe scară largă”.

“Cel mai bun sprijin pentru ucraineni va fi dovada reală a aspiraţiilor noastre europene. Aderarea la UE a fost susţinută de majoritatea cetăţenilor ucraineni”, a continuat el.

“UE va fi mai puternică cu Ucraina. Ne-am dovedit puterea. Dovediţi că nu ne veţi lasa baltă. Dovediţi ca sunteţi într-adevăr europeni şi lăsaţi lumina sa câştige în faţa întunericului”, a mai spus Zelenski.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.