[ad_1]

Bruxelles-Digi24-01 martie 2022: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit astăzi prin videoconferinţă în plenul Parlamentului European de la Bruxelles despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Mesajul său vine în ziua în care eurodeputaţii adoptă o rezoluţie prin care solicită instituţiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei şi, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piaţa unică a UE. 

Preşedintele ucrainean a spus că ucrainenii plătesc “preţul suprem” apărând libertatea.

Volodimir Zelenski a declarat: “Nu pot să spun bună dimineaţa sau bună după-amiaza sau bună seara, pentru că în fiecare zi pentru unii, această zi nu este bună. Pentru unii oameni, această zi este ultima.Cetăţenii Ucrainei se apară în aceste zile, plătind cu viaţa această apărarea a libertăţii.

Simt atmosfera din sală, ştiu ca ne-am unit în Europa, dar nu ştiam ca acesta va fi preţul pe care trebuie să îl platească toţi ucrainenii pentru a avea un stat. E un preţ extrem de mare. Mii de oameni au fost omorâţi deja de două revoluţii şi un război. Iar acum, cinci zile de invazie totală din partea Federaţiei ruse.

Piaţa cea mai mare din ţara noastră, Piaţa Libertăţii, e piaţa cea mai mare din Europa. În această dimineaţa două rachete au lovit această piaţă. Noi am plătit pentru libertate. Continuăm să ne luptăm pentru libertatea noastră în ciuda faptului că toţi cetăţenii noştri sunt blocaţi în ţară.

Eu nu citesc acum de pe foaie un discurs. Acum suntem în faţa realităţii.

Oamenii sunt omorâţi şi trebuie să ne confruntăm cu această realitate. Astăzi dăm ce avem cel mai bun, ucrainenii sunt incredibili. Foarte des nouă ne place să spunem că o să depăşim tot ceea ce este dificil.

Sunt convins ca vom învinge şi avem un proverb în care vorbim de alegerea ucraineană şi alegerea noastră a ramas în picioare. Alegerea europeană a Ucrainei trebuie să rămână în picioare.

În această dimineaţă, Harkovul a fost lovit puternic. Ieri, 16 copii au fost ucişi în această invazie. Putin o să spună din nou că a fost o operaţiune în care au fost lovite doar puncte de infrastructură. Care sunt instalaţiile militare de acolo?

Noi suntem puternici, suntem ucraineni şi nu vom fi înfrânţi. Acum este o luptă pentru supravieţuire. Eu cred că astăzi arătăm întregii lumi cine suntem. UE va fi mult mai puternică cu Ucraina alături. Ne-am dovedit puterea. Am arătat că suntem ca voi. Ne dăm viaţa pentru valori, pentru dorinţa de a fi egali.

Vă rog, demonstraţi-ne şi voi că sunteţi ca noi şi că nu ne veţi abandona. Şi atunci viaţa va învinge asupra morţii şi lumina asupra întunericului. Glorie Ucrainei!”

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.