[ad_1]

UEFA a decis să rupă prietenia cu regimul Putin. Cu o mare “muscă pe căciulă” forul fotbalistic european s-a grăbit să ia măsuri, aşa cum nu a făcut-o deloc în ultimul deceniu, în ciuda multiplelor semnale de alarmă venite dinspre Rusia. Comitetul Executiv al UEFA a decis, ca finala din acest an a Ligii Campionilor, care ar fi trebuit să se dispute la Sankt Petersburg, să aibă loc în Franţa, pe Stade de France, în data de 28 mai. “UEFA îi mulţumeşte preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, pentru susţinerea personală şi implicarea pentru ca meciul cel mai prestigios din Europa la nivel de echipe de club să fie mutat în Franţa într-o perioadă de criză fără precedent”, a informat forul continental. UEFA a mai decis că echipele de club din Ucraina şi din Rusia şi naţionalele care evoluează în competiţiile UEFA vor disputa partidele de acasă pe teren neutru, până la noi ordine.

Federaţia Ucraineană de Fotbal (UAF) a solicitat UEFA şi FIFA excluderea echipelor din Rusia din competiţiiler sub egida celor două foruri şi mutarea finalei Ligii Campionilor din acest an şi a Supercupei Europei din 2023, programate să aibă loc pe teritoriul Rusiei: “Comitetul Executiv al UAF a decis să se adreseze în mod oficial principalelor autorităţi ale fotbalului mondial şi european. Având în vedere agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, Comitetul Executiv al UAF a decis: să trimită la FIFA şi UEFA solicitările de interzicere a participării echipelor naţionale şi echipelor de club din Rusia la competiţiile internaţionale sub auspiciile FIFA şi UEFA; să trimită o solicitare la UEFA cu privire la decizia de a schimba cât mai curând posibil oraşul şi ţara de disputare a finalei Ligii Campionilor, sezonul 2021/2022, şi a Supercupei Europei 2023”. Răspunsurile au sosit rapid. Supercupa Europei este programată în 2013 la Kazan, iar finala Ligii Campionilor era programată în acest an la Sankt Petersburg, la 28 mai.

Nici FIFA nu s-a lăsat mai prejos în materie de schimbat foaia. Preşedintele Federaţiei internaţionale de fotbal (FIFA), Gianni Infantino, s-a declarat “preocupat” de situaţia “tragică şi îngrijorătoare” după lansarea de către Rusia a unei intervenţii militare în Ucraina, fără a face însă un anunţ cu privire la următoarele meciuri organizate pe teritoriul rus: “Am fost şocat de ceea ce am văzut, sunt preocupat şi îngrijorat de această situaţie. FIFA condamnă folosirea forţei de către Rusia. Violenţa nu este niciodată o soluţie. Facem apel la toţi actorii să restabilească pacea printr-un dialog constructiv”.

“FIFA va continua să monitorizeze situaţia, iar evoluţiile în legătură cu meciurile de calificare la Cupa Mondială vor fi comunicate în timp util”, a precizat organizaţia într-un comunicat.

Federaţiile din Polonia, Suedia şi Cehia, susceptibile de a se deplasa în Rusia la sfârşitul, Suedia şi Cehia au cerut relocarea acestor jocuri.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.