[ad_1]

Conflictul armat de la graniţa ţării noastre nu i-a lăsat indiferenţi pe studenţi, care vorbesc despre pericolele care ne înconjoară, dar şi despre necesitatea apărării valorilor democratice. Uniunea Studenţilor din România (USR) a lansat un apel la solidaritate şi sprijin în aceste momente dificile: “Ziua de 24 Februarie 2022 va fi marcată ca fiind tragică şi va rămâne mereu întipărită în memoria generaţiei noastre. Astăzi, democraţia a fost pusă din nou în pericol. Facem apel la calm şi solidaritate din partea poporului român faţă de cetăţenii ucraineni în aceste clipe regretabile ce se petrec la graniţele ţării noastre. Pe această cale, ne dorim să fim parteneri cu autorităţile şi să sprijinim poporul ucrainean. Conştientizăm împreună faptul că, în aceste momente, foarte multe familii sunt forţate să îşi abandoneze munca de o viaţă, neavând siguranţa zilei de mâine. Aceştia se confruntă cu o tragedie de neimaginat, ce se soldează cu pierderi de vieţi, familii dezbinate şi răpirea sentimentului de pace, de securitate şi de speranţă. Ne dorim că toţi cetăţenii români, indiferent de locul în care se află, să fie alături de naţiunea ucraineană care, în această dimineaţă, a înţeles încă o dată că lupta pentru identitate şi libertate sunt un drum anevoios. În acelaşi timp, fiecare dintre noi a învăţat că democraţia este un privilegiu uşor de răpit.Orice resurse disponibile sunt de folos în aceste clipe pentru vecinii noştri. Prin urmare, noi, studenţii şi tinerii, vă încurajăm să vă alăturaţi iniţiativelor civice ce au ca scop sprijinirea acestor cetăţeni. Pe această cale, vă informăm că lucrăm împreună la o iniţiativă comună de a crea o comunitate de sprijin, pentru a promova pacea şi umanitatea şi a apăra drepturile fundamentale ale omului, a căror fragilitate o putem observa acum mai bine ca oricând”.

Studenţii au abordat şi spinoasa chestiune a dezinformării şi manipulării: “Pe lângă războiul izbucnit în Ucraina, în interiorul Uniunii Europene s-a declanşat un război informaţional al dezinformării active. Astfel, ne dorim să contribuim la combaterea acestui fenomen prin implementarea în regim de urgenţă a proiectului «Masa Critică». În acest sens, Masa Critică va denunţa canalele de dezinformare, va prezenta sursele guvernamentale pentru colectarea de informaţii, va ajusta ştirile denaturate prezentate pe platformele de socializare, va facilita accesul persoanelor către surse credibile, verificabile şi va transmite constant recomandări atât pentru informarea corectă cât şi pentru diverse aspecte sociale, economice, istorice, de sănătate şi politice benefice societăţii româneşti. O informare corectă va elimina vulnerabilităţile existente şi ne va aduce mai aproape!

Acum, la mai puţin de o lună până la împlinirea a 18 ani de la aderarea României la NATO, dorim să demonstrăm că am absolvit şcoala democraţiei. Suntem convinşi că lupta pentru libertate şi drepturile omului sunt vitale pentru un viitor paşnic şi ne dorim să ne implicăm prin acţiuni concrete în acest sens”.

Uniunea Studenţilor din România (USR) este cea mai mare federaţie studenţească din ţară, reunind un număr de 97 organizaţii din 13 centre universitare.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.