[ad_1]

Uniunea Europeană îşi va închide spaţiul aerian pentru companiile aeriene ruse, va finanţa livrările de arme către Ucraina şi va interzice unele instituţii de presă pro-Kremlin ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, informează news.ro.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat duminică seară, că “pentru prima dată, Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de arme şi alte echipamente către o ţară care este atacată”, relatează AP.

Comisia urmează să propună Celor 27 să folosească o linie de finanţare de urgenţă a UE “pentru a furniza forţelor ucrainene arme letale, carburant, echipament de protecţie şi furnituri medicale”, precizează, la rândul său, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell.

“Alt tabu cade în acest război, cel potrivit căruia UE nu furnizează nimănui arme într-un război”, salută Josep Borrell.

“Noi vom face acest lucru pentru că acest război cere un angajament din partea noastră în susţinerea armatei ucrainene. Este o perioadă fără precedent, similară pandemiei. Ne confruntăm cu ciuma războiului la frontierele noastre. Nu ne oprim aici”, aniunţă şeful diplomaţiei europene.

Von der Leyen a adăugat: “Închidem spaţiul aerian al UE pentru ruşi. Propunem interzicerea tuturor aeronavelor deţinute de Rusia, înmatriculate sau controlate de Rusia. Aceste aeronave nu vor mai putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE.”

Ea a spus, de asemenea, că UE va interzice “maşinăria mass-media a Kremlinului”: “Russia Today şi Sputnik, deţinute de stat, precum şi filialele lor, nu vor mai putea să-şi răspândească minciunile pentru a justifica războiul lui Putin şi pentru a semăna diviziune în uniunea noastră”.

Von der Leyen a adăugat că UE îl va viza şi pe preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, pentru sprijinirea campaniei militare pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

“Vom lovi regimul lui Lukaşenko cu un nou pachet de sancţiuni”, a spus ea.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.