[ad_1]

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a condamnat, ieri, invadarea teritoriului Ucrainei de către Federaţia Rusă, invadare pe care o consideră un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internaţional.

“Acţiunea Federaţiei Rusiei nu este doar o încălcare gravă a principiilor dreptului internaţional, ci reprezintă şi o încălcare flagrantă a rolului său de membru permanent al Consiliului de Securitate, forul ONU ce acţionează ca garant al păcii şi securităţii în lume, precum şi a angajamentelor asumate ca membru al comunităţii internaţionale. Recurgerea la forţă nu poate fi justificată în nicio altă circumstanţă decât cele explicit şi limitativ menţionate în Carta ONU”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă.

Şeful guvernului a făcut un apel la calm şi le-a transmis cetăţenilor români că ţara noastră beneficiază de garanţiile de securitate ale NATO şi de întreaga solidaritate aliată care decurg din acest statut.

“România este în contact permanent cu aliaţii şi partenerii săi, atât în cadrul NATO, UE şi al altor formate, precum şi la nivel bilateral, şi este pregătită să ia toate măsurile care se impun ca reacţie la această agresiune armată, pentru protejarea securităţii întregii regiuni. De asemenea, va fi prioritară protejarea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean şi asigurarea drepturilor şi intereselor membrilor comunităţii române din Ucraina. Guvernul României şi instituţiile cu atribuţii în domeniu vor aplica, la nivel interinstituţional, toate măsurile pentru a gestiona în mod adecvat implicaţiile acestei situaţii, pe toate palierele – inclusiv din punctul de vedere al eventualelor efecte economice, energetice sau din perspectiva migraţiei necontrolate”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

De altfel, premierul Nicolae Ciucă a condus ieri şedinţa task-force-ului convocat la nivelul Guvernului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Principalele responsabilităţi ale task-force-ului sunt legate de monitorizarea situaţiei şi coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcţionării tuturor serviciilor publice.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern după întrunirea task-force-ului, Executivul monitorizează şi evaluează intrările şi ieşirile de gaze naturale pe toate rutele din ţară, pentru a putea lua, în funcţie de evoluţia situaţiei, măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale.

“România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece. Structurile guvernamentale responsabile sunt pregătite, totodată, să asigure măsurile necesare pentru preluarea, la nevoie, a fluxurilor de refugiaţi”, se arată în comunicatul de presă citat.

Din task-force-ul destinat gestionării situaţiei apărută în Ucraina, fac parte Vasile Dîncu (ministrul Apărării Naţionale), Bogdan Aurescu (ministrul de Externe), Adrian Câciu (ministrul Finanţelor Publice) Lucian Bode (ministrul Afacerilor Interne), Virgil Popescu (ministrul Energiei), Sorin Grindeanu (ministrul Transporturilor), Alexandru Rafila (ministrul Sănătăţii), Marius Budăi (ministrul Muncii), Marian Neacşu – Secretarul General al Guvernului, şi Mircea Abrudean, şeful Cancelariei Prim-ministrului.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.