[ad_1]

Preşedintele american Joe Biden a declarat, ieri seara, că Rusia a încălcat flagrant dreptul internaţional prin faptul că armata sa a lansat un atac neprovocat şi nejustificat, premeditat, împotriva Ucrainei, menţionând: “Aşa cum am avertizat, Vladimir Putin a plănuit acest lucru de luni de zile. A respins orice efort de bună credinţă pentru evitarea unui conflict inutil. Putin este agresorul, a ales acest război, iar acum el şi ţara lui vor suporta consecinţele. Astăzi voi autoriza sancţiuni majore cu privire la exporturile spre Rusia. Acest lucru presupune consecinţe economice imediate şi pe termen lung pentru Rusia, cu minime consecinţe asupra SUA şi a aliaţilor”.

Oficialul american a continuat: “SUA nu fac singure acest lucru, avem o coaliţie care reprezintă peste 50% din economia globală. Toată lumea va da un răspuns unit. Am discutat astăzi cu liderii G7 şi am căzut de acord că vom limita capacitatea Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline şi yeni. Vom limita astfel capacitatea de a finanţa armata rusă. Vom impune sancţiuni tehnologice majore. Sancţionăm băncile din Rusia, inclusiv cea mai mare din ţară. Astăzi blocăm alte patru bănci mari. Toate activele ruseşti din Europa vor fi îngheţate. Trecem pe lista sancţiunilor numele celor din elita rusească şi ale membrilor familiilor lor”.

Liderul de la Casa Albă a mai declarat: “Vom încerca să oprim acţiunile Rusiei. Vom continua să lovim, încercând să împiedicăm dezvoltarea sa militară. Facem paşi ca să ne apărăm aliaţii NATO. SUA vor apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO. Alianţa este mai hotărâtă şi mai unită ca niciodată. Ne vom îndeplini angajamentele, iar un atac către un stat NATO va fi un atac către toate statele”.

În opinia lui Joe Biden, Putin a pus în pericol pacea din întreaga lume. Liderul american a subliniat: “Întotdeuna este vorba de agresiune directă, de dorinţa lui Putin de a avea un imperiu, de a se impune cu forţa, alegând un război fără o cauză. Putin este o ameninţare pentru viitorul nostru, dar NATO va ieşi mai unită şi mai puternică din acest conflict. Putin va fi un paria pe scena internaţională, orice naţiune care se va asocia cu Rusia va fi pătată. Alegerea lui Putin să atace Ucraina va face ca Rusia să fie mai slabă în lume”.

În ziua anterioară, Joe Biden anunţase sancţiuni împotriva companiei responsabile cu exploatarea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania: “Am ordonat administraţiei mele să impună sancţiuni împotriva Nord Stream 2 şi a liderilor săi”.

SUA au lansat marţi un prim pachet de sancţiuni economice menite să taie accesul Rusiei la finanţări occidentale, avertizând totodată că măsuri suplimentare “sunt pe masă” în cazul unei “escaladări” ruse în Ucraina.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.