[ad_1]

Antreprenorii mici şi mijlocii din ţara noastră avertizează că există posibilitatea ca, din cauza unor întârzieri privind procedurile necesare a fi stabilite de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Acţiunea 4.1.1 – “Investiţii în activităţi productive” să aibă soarta fostei măsuri 3 – granturi pentru investiţii, adică să fie anulată.

Prin Acţiunea 4.1.1, care înlocuieşte măsura 3 aprobată prin OUG 130/2020, dar neimplementată anul trecut, companiile mici şi mijlocii ar urma să acceseze fonduri europene de până la 1 milion de euro pentru fiecare proiect depus.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), prin intermediul unui comunicat de presă remis, ieri, Redacţiei, “trage un semnal de alarmă” cu privire la faptul că Acţiunea 4.1.1 “are un potenţial ridicat de a nu mai fi implementat”, din cauza unor întârzieri procedurile la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Sursa citată enumeră şi motivele pentru care sesiunea de finanţare riscă să fie anulată. Astfel, în 26 august 2021 Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate (AM POC) a publicat în consultare publică Ghidul Solicitantului aferent Acţiunii 4.1.1 – “Investiţii în activităţi productive”, consultare publică fără niciun rezultat. Ghidul a fost pus din nou în consultare publică în 10 septembrie, iar în perioada septembrie-decembrie 2021, MIPE şi AM POC au avut întâlniri şi consultări cu mediul de afaceri în cadrul cărora reprezentanţii antreprenorilor au prezentat necesităţile reale ale IMM-urilor şi principiile esenţiale pentru acordarea de şanse egale tuturor. Deşi AM POC era pregătită să lanseze apelul în 27 decembrie, s-a convenit asupra faptului ca aceasta să publice în luna decembrie Ghidul consolidat (formă finală fără avizul DG Regio), iar după obţinerea avizului DG Regio să fie publicată formă finală oficială. În 21 decembrie 2021, AM POC a publicat din nou în consultare publică Ghidul Solicitantului, deşi acesta mai fusese de două ori în consultare publică, iar modificările care trebuiau realizate reprezentau rezultatul consultărilor. Deşi Autoritatea de Management insistă asupra lansării apelului în dată de 27 decembrie pentru a avea timp suficient pentru evaluarea proiectelor depuse şi semnarea contractelor de finanţare până la 30 iunie 2022, nici până, ieri, 15 februarie 2022, nu a fost publicat un ghid consolidat/ghid final.

Conform procedurii, trebuie să existe o perioadă de 30 de zile de la data publicării ghidului final/consolidat până la data lansării apelului de proiecte.

Apoi, abia în 9 februarie Autoritatea de Management a publicat Consultarea de piaţă privind stabilirea valorii estimate pentru procedură având ca obiect “Servicii de consultanţă pentru evaluarea proiectelor primite în cadrul Axei prioritare IV, Acţiunea 4.1.1 Investiţii în activităţi productive din cadrul POC”, în condiţiile în care semnarea contractelor de finanţare trebuie să se realizeze obligatoriu până la 30 iunie 2022.

Toate aceste întârzieri de procedură îi determină pe reprezentanţii mediului de afaceri să considere că Acţiunea 4.1.1 riscă să aibă soarta fostei măsuri 3, adică să fie anulată.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.