Scăderi severe la BVB – 14.02.2022

Scăderi severe la BVB - 14.02.2022

[ad_1]

Pieţele sunt cuprinse de temeri legate de tensiunile ruso-ucrainiene şi de perspectiva creşterii accelerate a dobânzilor, în lupta cu inflaţia, conform CNBC

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au început săptămâna cu scăderi agresive, situate între 1,6% pentru indicele energetic BET-NG şi 3% în cazul indicelui financiar BET-FI, după două ore şi jumătatea de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare.

În Europa pieţele aveau deprecieri pe linie, indicele paneuropean Stoxx 600 afişând un declin de 2,4%, în contextul tensiunilor din Ucraina şi a comentariilor reprezentanţilor Fed-ului cu privire la perspectivele ratei dobânzii, conform CNBC.

Oficialii mai multor ţări îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească Ucraina pe fondul temerilor privind o invazie din partea Rusiei, iar Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională a preşedintelui Statelor Unite Joe Biden, a avertizat ieri că Moscova şi-a intensificat masiv prezenţa militară la graniţă, în ultimele zece zile. Liderii occidentali au ameninţat Rusia cu sancţiuni severe în cazul oricărei incursiuni în Ucraina, iar pe de altă parte caută soluţii diplomatice pentru rezolvarea conflictului. Însă Kremlinul neagă orice intenţie de a-şi invada vecinul şi acuză Washingtonul că stârneşte “isterie”, potrivit publicaţiei menţionate.

Pe lângă tensiunile geopolitice, inflaţia este tot mai ridicată, ceea ce sporeşte probabilitatea unor creşteri substanţiale ale ratei dobânzii în acest an, atât în Statele Unite cât şi în Europa, ceea ce pune presiune pe pieţele de acţiuni.

În acest context internaţional, după trei ore de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare, indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide nouăsprezece acţiuni de la bursa noastră, avea un declin de 2,59%, până la 13.027,49 de puncte.

Acţiunile Banca Transilvania, cea mai importantă companie de la BVB din indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, aveau un declin de 4,05%, la 2,605 lei, în timp ce pentru titlurile Fondul Proprietatea scăderea era de 2,16%, până la 2,04 lei.

Acţiunile OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, aveau un declin de 1,08%, la 0,4575 lei, cele ale Romgaz erau în scădere cu 2,28%, până la 36,35 lei, în timp ce titlurile Nuclearelectrica aveau un recul de 2,16%, la 45,3 lei.

Valoarea tranzacţiilor era de 55,5 milioane de lei, jumătate din media zilnică a acestui an, acţiunile Banca Transilvania având cel mai mare rulaj, de aproape 14 milioane de lei.

Indicele BETAeRO avea un declin de 2,44%, la 1.041,82 de puncte, după trei ore de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare, cele mai mari scăderi fiind înregistrate de acţiunile Air Claim, Life is Hard şi LCS Imobiliar Cluj-Napoca.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.