[ad_1]

Inspiraţi de mişcarea canadiană “Freedom Convoy 2022”, sute de manifestanţi din aşa zisul “convoi al libertăţii” au pornit – mai ales – din sudul şi estul Franţei spre PARIS, pentru a protesta împotriva permisului de vaccinare, dar şi împotriva creşterii preţurilor în general.

Toţi plănuiau să se întâlnească sâmbătă la Paris cu lozinca “daţi-ne înapoi libertatea”, dar sosirea lor a fost urmărită îndeaproape de forţele de ordine care au instaurat baraje pe toate drumurile şi autostrăzile către capitală.

Premierul Jean Castex asumase interdicţia în mod public: “Dreptul de a demonstra şi de a avea o opinie este un drept garantat constituţional, dar faptul de a îngrădi libertatea de mişcare a celorlalţ nu este”, adăugând că protestatarii vor fi arestaţi dacă blochează traficul.

Această fermitate, afişată încă de la începutul săptămânii, nu i-a încetinit pe protestatari, care după un început haotic al organizaţiei au propus participanţilor să fie hotărâţi, dar neagresivi.

Este o stare de spirit care aminteşte de vestele galbene din 2018, în spiritul convivialităţii şi al legăturilor sociale care marcaseră începutul mişcării în jurul sensurilor giratorii, iar acum mai multe convoaie au petrecut noaptea în locuri de odihnă sau la persoane care oferiseră cazare sau parcare.

(Întregul articol va fi publicat mâine, în ediţia e-paper)

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.