[ad_1]

USR a depus o iniţiativă legislativă pentru a stimula investiţiile în dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a energiei eoliene şi fotovoltaice prevăzute cu capacităţi de stocare, conform unui comunicat de presă. Odată adoptată, legea va oferi stimulente pentru a dezvolta astfel de proiecte, precum şi posibilitatea de a folosi terenurile agricole şi pajiştile permanente pentru construcţia de noi proiecte în producţia de energie regenerabilă. Acest lucru este în prezent interzis, deşi, în trecut, a fost posibil şi a permis investiţii de mii de MW în energie verde, informează USR.

”Pentru a ne respecta ţintele de energie verde adoptate la nivel naţional, dar şi pentru a ţine pasul cu tranziţia energetică europeană, România trebuie să-şi sporească investiţiile în noi capacităţi de energie verde în următorii ani. Însă, în perioada ianuarie – noiembrie 2021, capacităţile de energie regenerabilă (eoliană, fotovoltaică şi biomasă) au reprezentat 13,5% din totalul energiei produse în România. Tot în această perioadă, ţara noastră a fost importator net de energie electrică”, se precizează în comunicat.

Proiectul de lege permite debirocratizarea procesului de scoatere din circuitul agricol a terenurilor necesare dezvoltării capacităţilor de producţie de energie electrică din surse regenerabile cu stocare.

“Acum, statul român oferă foarte puţine oportunităţi investitorilor pentru a dezvolta noi capacităţi de energie regenerabilă. În loc să încurajeze investiţiile în energia curată a viitorului, statul pune piedici. Dacă o ţinem tot aşa, riscăm să fim pierzători ai tranziţiei energetice europene şi să depindem din ce în ce mai mult de import. De asemenea, foarte puţini jucători asigură echilibrarea sistemului energetic naţional. E necesar ca noul val de proiecte regenerabile să includă şi capacităţi noi de stocare a energiei pentru a asigura o flexibilitate cât mai mare a sistemului energetic. În acest sens, legea stimulează, prin exceptarea de la plata unor taxe şi tarife de reţea, folosirea bateriilor pentru stocarea energiei şi un grad sporit de securitate în aprovizionarea cu energie electrică a consumatorilor. Prin stimularea investiţiilor în capacităţi noi de energie verde cu stocare, proiectul ajută, pe termen mediu şi lung, şi la creşterea cantităţii de energie disponibilă pe piaţă pentru consumatori la preţuri corecte”, a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Conform USR, ultimele date disponibile arată că, la nivelul anului 2010, peste 1,3 milioane ha din suprafaţa de teren agricol erau neutilizate ca urmare a funcţionării necorespunzătoare a pieţelor agricole, a restricţiilor determinate de factorii naturali, etc. Aceste date ne oferă o imagine destul de clară asupra necesităţii utilizării suprafeţelor agricole în prezent neexploatate pentru a dezvolta capacitatea de producţie de energie electrică a României din surse regenerabile.

”În plan economic, noile investiţii vor contribui şi la crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, acest proiect de lege vine în întâmpinarea investitorilor în producţia de energie regenerabilă pentru a încuraja dezvoltarea capacităţilor de stocare şi asigurarea predictibilităţii producţiei. Acest lucru va reduce deficitul comercial al României prin diminuarea dependenţei faţă de importurile de energie”, se precizează în comunicat.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.