[ad_1]

Autoritatea îl amendase pe fostul conducător al SIF Oltenia pentru că nu convocase acţionarii la cererea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată în cinci zile de la comunicare

Vara trecută, instanţa a anulat o altă amendă pe care ASF i-o aplicase lui Tudor Ciurezu pentru neconvocarea acţionarilor, tot la solicitarea grupului coordonat de SIF1

Curtea de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată cererea formulată de Tudor Ciurezu, în care fostul conducător al SIF Oltenia (SIF5) ceruse suspendarea unei decizii a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din noiembrie 2020, prin care supraveghetorul pieţei îl amendase pentru că nu convocase adunarea acţionarilor SIF5, la cererea SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), după cum reiese din informaţiile de pe portalul instanţelor de judecată.

În luna iulie a acelui an, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia ceruseră convocarea acţionarilor SIF Oltenia pentru aprobarea revocării administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian, cu încetarea imediată a mandatelor acestora. Dar, Consiliul SIF Oltenia a răspuns că va convoca acţionarii conform solictării SIF1 şi SIF4 după clarificarea unor litigii, astfel încât ordinea de zi propusă să fie corelată cu deciziile instanţelor de judecată ce se vor pronunţa în aceste dosare, în scopul evitării convocării unei AGOA care poate rămâne fără obiect, a riscurilor juridice şi bulversării acţionarilor.

În aceste condiţii, Autoritatea de Supraveghere Financiară i-a amendat pe Tudor Ciurezu, Anina Radu şi Nicolae Stoian cu câte 130.000 de lei, iar pe Carmen Popa cu 60.000 de lei.

Decizia de ieri a Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată în termen de cinci zile de la comunicare.

De asemenea, instanţa a respins ca neîntemeiată cererea lui Tudor Ciurezu privind anularea deciziei ASF nr. 1301/03.11.2020 şi a Deciziei nr. 55/19.01.2021. În acest caz, termenul recursului este de 15 zile.

Amintim că, în vara anului trecut, Curtea de Apel Bucureşti a anulat o altă amendă, de 60.000 de lei, pe care ASF i-o aplicase lui Tudor Ciurezu cu un an în urmă, tot în legătură cu neconvocarea acţionarilor la solicitarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, laolaltă cu Certinvest, în care se cerea revocarea administratori menţionaţi mai sus.

Atunci, cei patru s-au abţinut de la deliberările Consiliului privind solicitările acţionarilor de completare a ordinii de zi, în care, pe lângă revocare, se cerea şi aprobarea atragerii răspunderii acestora, ceea ce a condus la respingerea cererilor, neîntrunindu-se, astfel, majoritatea prevăzută de lege şi de reglementările interne ale SIF-ului.

În toamna anului 2020, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, laolaltă cu un grup de fonduri de investiţii finanţate în diferite proporţii chiar de cele două SIF-uri, au reuşit să preia conducerea SIF Oltenia. Cu toate că board-ul SIF5 a reclamat acţiunea concertată şi depăşirea pragului de 5% pe atunci în vigoare, ASF a susţinut că din propriile analize nu reiese o astfel de concluzie.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.