[ad_1]

Parlamentul polonez a adoptat astăzi o lege în virtutea căreia controlul guvernului asupra şcolilor va fi înăsprit şi despre care criticii susţin că va reduce accesul elevilor la informaţiile despre comunitatea LGBT, transmite Reuters, conform Agerpres.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare la Varşovia, susţine că schimbările aduse de lege sunt necesare pentru a proteja copiii, dar opozanţii susţin că noua lege face parte din eforturile PiS de a elimina valorile liberale din viaţa publică.

Criticii consideră însă că noul act normativ va politiza şi mai multe programa şcolară, alimentând acuzaţiile că guvernul polonez vrea să promoveze valorile conservatoare în detrimentul drepturilor LGBT şi al educaţiei sexuale.

PiS a cerut o reformă a educaţiei, invocând nevoia de a apăra valorile creştine tradiţionale şi de a-i învăţa pe copii să fie mândri de istoria poloneză.

Conform noii legi, activităţile extracuriculare desfăşurate de ONG-uri în şcoli vor trebui să fie aprobate de supervizori desemnaţi special de guvern. De asemenea, în baza noii legi directorii de şcoli vor putea fi destituiţi mai uşor.

Legea fusese respinsă de Senat, dominat de opoziţie, dar acest vot a fost anulat miercuri de camera inferioară a parlamentului. Un număr de 233 de deputaţi au votat pentru respingerea votului din Senat, 220 au fost împotrivă, iar doi deputaţi s-au abţinut de la vot.

Actul normativ va merge acum pentru promulgare la preşedintele Andrzej Duda, un aliat apropiat al PiS.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.