[ad_1]

Statele Unite ale Americii doresc soluţionarea pe calea dialogului a conflictului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, dar dacă Vladimir Putin va alege calea escaladării conflictului, atunci va suporta sancţiuni drastice nu doar din partea SUA, ci şi din partea membrilor G7, NATO, Consiliului European, Uniunii Europene, a afirmat, ieri, Michael Carpenter, ambasadorul american la Organizaţia de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în cadrul unei conferinţe de presă organizată de The Brussels Regional Media Hub.

Carpenter a subliniat că SUA sunt dispuse să dialogheze cu Rusia în orice format, fie direct, fie prin intermediul NATO, al Consiliului European sau prin intermediul OSCE pentru a găsi o soluţie viabilă în vederea dezescaladării conflictului din apropierea Flancului Estic al alianţei euro-atlantice.

“Susţinem calea dialogului, a diplomaţiei, inclusiv aici la OSCE – din care fac parte 47 de state europene -, cu privire la lucruri pe care ruşii le-au spus în trecut, de care le pasă, lucruri precum reducerea riscului de conflict, eventual chiar noi forme de control reciproc a armelor convenţionale şi transparenţă în domeniul militar. Dacă Federaţia Rusă este interesată de aceste lucruri, atunci OSCE este locul unde putem dezvolta instrumentele reale, eventual chiar acorduri obligatorii din punct de vedere juridic, dacă ajungem suficient de departe. Asta ar satisface preocupările noastre şi ale Rusiei. Chiar acum suntem în proces de elaborare a acestor două seturi de opţiuni şi sperăm foarte mult ca ruşii să aleagă opţiunea diplomaţiei”, a spus Michael Carpenter.

Oficialul american a reiterat că administraţia de la Washington a trimis Federaţiei Ruse un set de propuneri cu privire la controlul reciproc al armelor convenţionale, la transparentizarea deplasărilor de trupe, la vizitarea reciprocă a anumitor baze militare şi că aşteaptă un răspuns favorabil din partea Kremlinului. Ambasadorul american la OSCE a susţinut că SUA şi aliaţii săi europeni doresc continuarea dialogului cu Federaţia Rusă, dar că nu vor trece peste anumite principii.

“Suntem pregătiţi să purtăm acest dialog până vom ajunge la o soluţie privind dezescaladarea conflictului, dar dezavuăm concepte cum ar fi sferele de influenţă şi nu negociem nimic referitor la suveranitate, la integritatea teritorială sau cu privire la cine poate sau cine nu poate să adere la NATO. Toate aceste subiecte sunt excluse din dialogul cu Federaţia Rusă. Suntem pregătiţi să discutăm despre transparenţă în domeniul militar, despre controlul reciproc al armamentului, dar nu vom renunţa la principiile noastre. Suveranitatea, integritatea teritoriului şi politica de alianţe a fiecărui stat sunt principii ce nu pot fi negociate. Apoi, orice fel de acorduri în ceea ce priveşte transparenţa militară, consolidarea încrederii, controlul reciproc ar trebui să fie negociate şi respectate de toţi aliaţii şi partenerii noştri”, a afirmat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la OSCE.

Oficialul american a precizat că ne aflăm într-un punct critic, în care Federaţia Rusă a concentrat la graniţa cu Ucraina 140.000 de militari, plus tancuri, avioane, elicoptere, alte piese de artilerie şi rachete, la care se adaugă cei 30.000 de militari ruşi ce vor participa la exerciţii comune cu omologii lor din Belarus, exerciţii ce vor avea loc la graniţa dintre Belarus şi Ucraina.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.