[ad_1]

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), va fi audiat într-o şedinţă comună a comisiilor reunite de buget-finanţe, bănci şi piaţă de capital ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în legătură cu explozia preţurilor poliţelor RCA, a decis ieri Biroul Executiv al PNL, conform deputatului Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al formaţiunii politice liberale.

“A doua problemă discutată în cadrul BEx este problema creşterii preţurilor poliţelor RCA, problemă generată poate şi de falimentul anul trecut a unei companii mari de asigurări (n.r. City Insurance). Soluţiile pe care le dorim sunt stoparea creşterii preţului poliţelor RCA şi adoptarea anumitor măsuri pentru a preîntâmpina anumite posibile practici similare celor care au dus la falimentul companiei respective. Vom solicita audierea preşedintelui ASF într-o şedinţă comună a celor două comisii de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat şi prezentarea anumitor justificări privind situaţia preţurilor RCA în acest moment şi prezenntare soluţiilor.

Trebuie să ne asigurăm că nu poate fi vorba de o anumită lipsă de acţiune ca în cazul crizei din zona energiei şi să ne asigurăm că ASF studiază şi vine cu propuneri concrete privind stabilizarea preţului RCA în România. Afectaţi sunt toţi proprietarii de masini, de vehicule cât şi transportatorii”, a spus deputatul Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Întrebat dacă mai mulţi membri marcanţi ai PNL au solicitat demiterea lui Nicu Marcu de la şefia ASF, Ionuţ Stroe a precizat: “Concluzii şi decizii putem trage după ce avem aceste audieri în Parlament. Nu putem ieşi de la început cu astfel de solicitări. (…) Până să ajungem acolo e cale lungă”.

Potrivit unor surse politice, cel care s-a declarat nemulţumit de activitatea depusă de Nicu Marcu în fruntea ASF este deputatul Adrian-Felician Cozma, unul dintre vicepreşedinţii PNL. Acesta a acuzat că partidul nu face nimic pentru a stopa creşterea poliţelor RCA, în ciuda faptului că şeful ASF, Nicu Marcu, este pus acolo la propunerea PNL.

“ASF supraveghează piaţa asigurărilor din România. ASF avea obligaţia de a interveni atunci când nivelul tarifelor poliţelor RCA a explodat. Pentru că domeniul transporturilor – cel mai dinamic sector din economia privată – are cel mai mult de suferit şi aici vă dau un exemplu: poliţa RCA pentru un autocamion care face curse internaţionale a fost în luna septembrie 5950, lei iar acum este între 15.000 şi 18.000 lei. În toată această perioadă nu am văzut o intervenţie concretă comunicată public din partea ASF”, a declarat, pentru ziarul BURSA, deputatul Adrian-Felician Cozma.

Acesta ne-a mai spus că, în timp ce ASF nu acţionează, firmele din ţara noastră ajung în pragul falimentului.

“ASF este o structură politizată excesiv ca şi alte instituţii unde ar trebui să primeze profesionalismul şi interesul economiei naţionale. Este inadmisibil ca sub privirile noastre şi ale ASF să vedem cum firmele româneşti sunt la limita falimentului. Eu am aşteptări de la un organism ca ASF să supravegheze în mod real piaţa şi să vină cu soluţii concrete. Nu putem accepta ca aceştia să se comporte ca nişte analişti care vin să ne spună ce nu se poate”, ne-a precizat Adrian Cozma.

El a solicitat colegilor din PNL să înfiinţeze o comisie specială în Parlament pentru verificarea modului în care au fost majorate excesiv preţurile poliţelor RCA, dar propunerii sale i s-a opus Florin Cîţu, preşedintele PNL, care a spus că este de ajuns o simplă audiere în Parlament pentru a lămuri problema.

ASF: “Impunerea de către Autoritate a unui nivel al primelor RCA ar încalca normele europene”

Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat la cunoştinţă de anunţul făcut de Partidul Naţional Liberal de a solicita audierea preşedintelui Nicu Marcu într-o şedinţă comună a comisiilor de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în scopul prezentării situaţiei din piaţa RCA (asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie), precum şi soluţiile pe termen lung, se arată într-un comunicat de presă emis, ieri, de instituţia publică.

“Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară va da curs oricărei invitaţii din partea Parlamentului, pentru a prezenta lămuriri cu privire la activitatea sa şi la evoluţiile pieţelor pe care le supraveghează. Totodată, având în vedere legislaţia europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menţionat întotdeauna faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria şi tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia. Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de faţă, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de asigurare şi de reasigurare – Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement”, se arată în documentul citat.

Referitor la modul de stabilire a tarifelor RCA de către societăţile de asigurare, ASF precizează că respectivele companii îşi calculează tarifele bazându-se, în principal, pe propriul istoric al daunalităţii şi pe previziunile cu privire la evoluţia acesteia şi a altor cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA, potrivit art. 18 – Stabilirea primei de asigurare RCA şi informarea asiguratului din Legea nr. 132/2017.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.