[ad_1]

Profit net de 44,6 milioane de lei, cu 50% peste cel din 2020

Valoarea exporturilor s-a dublat faţă de anul anterior

TeraPlast a raportat, pentru anul trecut, o cifră de afaceri preliminară în creştere cu 55%, la 615 milioane de lei – un rezultat record în actuala structură a Grupului, conform unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul net, fără impactul exiturilor din 2021, a urcat cu 50%, până la 44,6 milioane de lei. EBITDA a ajuns la 74,2 milioane de lei, în creştere cu 36% faţă de anul anterior. În aceeaşi perioadă, profitul operaţional a ajuns la 53,6 milioane de lei, cu 41,7% mai mult decât în 2020 şi triplu faţă de 2019.

Rezultatul consolidat a fost influenţat pozitiv de operaţionalizarea unor investiţii programate (extinderea capacităţilor Diviziei Instalaţii şi a TeraPlast Recycling), dar a fost grevat de costuri nerecurente aferente pornirii investiţiilor noi, care s-au cifrat la aproape 3,7 milioane de lei, se menţionează în raport.

Dorel Goia, Preşedintele Consiliului de Administraţie TeraPlast, a declarat: “Ne dezvoltăm semnificativ şi în 2022 datorită business-ului de ambalaje, unde vom avea o triplare a cifrei de afaceri. De asemenea, creştem datorită extensiilor de capacitate realizate la instalaţii, granule şi reciclare. Asigurăm dezvoltările viitoare şi prin investiţia de 11 de milioane de euro în producţia de folii stretch. Vom începe implementarea ei de îndată ce primim acordul de finanţare. În extinderea afacerilor noastre, contăm şi pe realizarea de proiecte de M&A care ne vor conduce la o EBITDA de 130 de milioane de lei. Exporturile rămân o prioritate. La acest capitol vizăm o creştere de 40% în acest an”.

Conform raportului, o performanţă deosebită se remarcă pe piaţa externă, unde valoarea exporturilor s-a dublat faţă de anul anterior. “Ponderea exporturilor în total cifră de afaceri s-a situat la 14,4%, în linie cu obiectivul de 15% anunţat de reprezentanţii Grupului la începutul anului 2021”, se menţionează în document.

Cu o cifră de afaceri în creştere cu 40% faţă de 2020, Linia de business Instalaţii şi Reciclare (TeraPlast şi TeraPlast Recycling) este segmentul cu cea mai mare contribuţie în rezultatul consolidat: 66% din cifra de afaceri a întregului Grup. S-au înregistrat creşteri cu 20% în volumele vândute. EBITDA a depăşit 50 de milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de anul anterior.

“Divizia Instalaţii a înregistrat rezultate bune chiar şi într-un mediu incert, dominat de creşterea costului cu materiile prime şi încetinirea lucrărilor de construcţii, inclusiv datorită faptului că metodologia de recalculare a preţului nu acoperă creşterile reale de preţ din piaţă (evoluţie vizibilă în datele INS despre sectorul construcţiilor)”, se arată în raport.

Linia de business Granule (TeraPlast şi TeraPlast Recycling) a avut cea mai mare creştere a cifrei de afaceri, cu +109%, şi a EBITDA, cu +150%, până la 26,8 milioane de lei. Pentru Linia de business Ferestre şi uşi (TeraGlass), în ciuda unei creşteri a cifrei de afaceri cu 24%, la 43,4 milioane de lei, productivitatea nu a cunoscut îmbunătăţirea scontată, iar profitul operaţional a fost în scădere faţă de 2020, se arată în raport.

Pentru anul în curs, Grupul TeraPlast are ca obiectiv o cifră de afaceri de 789 milioane de lei şi un profit net de 69,4 milioane de lei, ambele cu o creştere susţinută de 28%, respectiv 55%. Pentru aceeaşi perioadă, EBITDA bugetată este de 112 milioane de lei, cu 51% mai mult decât în 2021.

“Totodată, se va acorda o atenţie sporită lansării de noi produse şi extinderii amprentei geografice, inclusiv prin proiecte de M&A. În cadrul cifrelor bugetate pentru anul 2022, nu au fost incluse eventualele efecte pozitive determinate de lansarea producţiei de folie stretch si achiziţiile de noi afaceri”, se precizează în raport.

La finele anului trecut, Dorel Goia deţine 46,83% din TeraPlast, în timp ce fondul de pensii administrat privat NN Pensii (Pilon II), avea 12,01% din producătorul de materiale de construcţii.

[ad_2]

Source link

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.